Blog bejegyzés

Az októberben kezdődő szezon története

2016 októberének első napján a Chelsea egy teljes mértékben felejthető és középszerű időszak után a Hull City otthonába látogatott, először alkalmazva a 3-4-3-as felállást az összetákolt wingerekkel, az egy tengelyben még sosem játszó védőtrióval és az enyhén „túlbiztosított” középpályával.
A többi joggal nevezhető történelemnek.

2016 nyarán mindebből a diadalmenetből azonban még semmi nem látszott.
Így az események tudatában eléggé komikus visszatekinteni arra az első fordulós mérkőzésre a West Ham ellen, ahol még az Ivanovics-Terry-Cahill-Azpilicueta négyessel álltunk ki, a kezdőben három olyan játékossal, akiknek a szeptember befejeztével teljes mértékben véget is ért a szezon.
Védelmünk ilyen szintű kezdetiessége egy roppant egyszerű indokkal magyarázható: nem volt más. Pont azon a holtponton kezdődött a bajnokság, amikor már megtörtént a szokásos loan-hullám, viszont a Kalidou Koulibaly-ért folyó tárgyalások egyre tovább húzódtak, végül megrekedtek. Nem csak minőségben, de mennyiségben sem volt meg a szekció.

A nyár nem csak a hátul, de a többi poszton sem alakult az elvárásoknak megfelelően. 2016 első fele az esélytelenség és a izgalommentesség olyan mértékű szürkeségével telt, amihez foghatóval a Chelsea szurkolói meglehetősen régen találkoztak. Ahogy véget ért a szervtelen vonaglás, a csapat fátyla alól sorban repültek ki azok az arcok, akik a legikonikusabban kapcsolódtak a kudarcok szezonjához: Djilobodji, Falcao, Pato, Miazga a teljesség igénye nélkül. Persze nem lehet rájuk azt mondani, hogy negatívan maradtak volna meg a drukkerek emlékezetében, de csak azért, mert jó eséllyel a többségük már el is felejtette őket.
A Chelsea háza táján tehát jogosan várt mindenki valami megaállat nyarat, ahol Nainggolan és Griezmann repülőgébe a sietségtől összeütközik van Dijk London felé száguldó G36 AMG-je fölött.

Az események azonban jóval hektikusabban és szerencsétlenebbül követték egymást, és az idénnyitóra egy, azaz egy darab „A”-kategóriás sztárt sikerült szerződtetni, a „csoda-leszter” szerény pályaurát, N’Golo Kantét, aki az egyetlen változást jelentette a májusban leköszönő Hiddink-féle alapkezdőhöz képest. A felállás is teljes mértékben idegennek tűnt Contétól, amilyet a preseason előtt nem is feltételeztünk volna, és amiről sugárzott az ideiglenesség a pillanat megoldásának kényszere. A 4-1-4-1 egy pillanatig sem működő, akadozó és könnyen semlegesíthető gépezet volt az előző idényben már jócskán leszereplő védőnégyessel és Maticcsal kvázi btb-pozícióban, melyet bármelyik presszingelő/villámgyorsan kontrázó/egyáltalán támadással próbálkozó csapat másodpercek alatt kettészakíthatott.

“Kétszer ugyanarra úgysem képes”

Eleinte szenvedős játékkal és utolsó perces villanásokkal sikerült összekaparni a hárompontot a West Ham és a Watford ellen, majd a Burnley hazavágásával összehoztuk a 4-1-4-1 egyetlen domináns győzelmét hármat hintve, először clean sheettel.
Ezt követően érkezett meg a védelem erősítésére és bővítésére szánt két játékos, az egész ésszerűnek, ugyanakkor pánikszerűnek is nevezhető igazolás, Marcos Alonso, illetve a 2 év után visszatérő David Luiz, akit annak idején 2014-ben egy egészen elképesztő, 50 millió eurós vételárral sikerült rásózni a PSG-re, megkötve ezzel az Abra-éra legjobb üzletét. Nem szükséges részletezni, hogy bár a brazil rendesen rácáfolt a benne kétkedőkre, augusztus végén az ő semmiből való, 35 milliós visszahozásával a klub nagyjából elismerte, hogy a nyár mennyire nem úgy alakult, ahogy az eredendően el volt tervezve.

A szerencse három többé-kevésbé biztató fellépés után elhagyta az ezer tapasszal összefoltozott felállást, és szeptemberben elérkezett a mélypont. Egyetlen bajnoki mérkőzést sem voltunk képesek megnyerni. Guidolin lefelé süllyedő Swansea-ja ellen sikerült szánni valóan leikszelni, majd a Bridge-n megtörni a Liverpool ellen viszonylag egész simán. A 4-1-4-1 utolsó gyászos félideje végül az Emirates-ben jött el, ahol Wengerék gond nélkül használták ki (feltételezhetően elképesztő mennyiségű elemzőmunka után) a Chelsea taktikájának gyenge pontjait, 40 perc alatt akadályok nélkül 3 góllal elhúzva, és bár Conte ezen a mérkőzésen már adott a háromvédős szisztémának egy csonka félidőt, ez mit sem változtatott.

Conte bár az általa preferált 3-5-2-ből nem tudott semmit kihozni a Chelseanél, megtalálta a keret és az elképzelési között a közös metszetet, és megszületett a későbbi bajnokcsapat alaptizenegye 3-4-3-as felállásban. Conte hozzáértése és zsenialitása pedig olyan mérföldkövekhez vezetett, mint a csapat győzelmi sorozatának totális megdöntése, zsinórban három „hónap menedzsere” cím és egy idényen belül 30 győzelem, ami szintén egyedi a Premier League történetében.
A 3-4-3 első három hónapja mindent elsöprő sikert aratott, a gárda pedig a semmiből előtörve fészkelte be magát az első helyre.

Hármasuk elsöprő sikert aratott

Azonban ahogy átléptünk 2017-be, a kezdeti felpörgés és lendület egyre kevésbé látszott a játékon, a villámgyors fogaskerekek egyre akadozottabban és lassabban mozogtak. Letagadhatatlanná vált, hogy Conte bármennyire is próbálkozik hozzátenni a sajátját a squadhoz, ez a keret továbbra sem az övé, továbbra sem egy rá szabott csapattal dolgozik. Több oldalról is érte kritika az olasz mestert a rotálás hiányát illetően, de ebben az is benne volt, hogy a két standard cserén, Willianen és Fabregason kívül jó eséllyel senkit nem tartott alkalmasnak arra, hogy akárcsak közepesen stabil szerepet kapjon ebben a rendszerben. A vészposzton játszó játékosok pedig sokkal hullámzóbb teljesítményt hoztak, mint azelőtt bármikor, sokkal több hibát vétettek és ezt a csapatjáték is megszenvedte. Mindehhez még hozzájött Costa formahanyatlása is, akinek a szezonját legjobban a színházi komédia-tragédia maszkok tudnák szimbolizálni. Klasszis szintről Torres nyomdokaiban, csak kicsit kevesebb gólpasszal.

A második félévben egyszerűen megrepedt az a tiszta, konstruktív összjáték, amivel a Chelsea 10 pont előnyig küzdötte magát. Az egykor 12 clean sheetet összehozó védelem zsinórban 11 meccsen át képtelen volt egyetlen mérkőzést végigtolni kapott gól nélkül, a győzelmek pedig a csikorgás – egyéni villanás – csikorgás mintában merültek ki.
2017-ben kétségtelenül az egyéni villanások váltották a taktikai fölényt. Hazard, Pedro, Fabregas és Willian pedig zömében képesek voltak meglépni a győzelmekhez esszenciális megmozdulásokat. Ehhez viszont a „mentally strong” elengedhetetlenül kellett, és ha kizárólag a bajnoki szezont vesszük, ilyen szempontból nem érhette kritika Antonio fiait.

Conte zseniálisan szerepelt egész évben, mint edző és mint pedagógus is. Az egyetlen terület, ahol vitathatót produkált, az a csatárkérdés megoldása volt. Costa túlerőltetése nem csak indokolatlan, de teljes mértékben kontraproduktív döntésnek is bizonyult. A spanyol-brazil centert már csak a múltjából kifolyólag is szükséges és létfontosságú lett volna gyakran rotálni. Ez az, amit Mourinho meg tudott tenni, és meg is tett, ugyanis a Droga-Rémy kombó 2014/15-ben nem kevés játékpercet vett le Diego válláról, és ez az, amit Hiddink nem igazán tudott megtenni, mert hát Pato-Falcao-Rémy.

A nyár egyik nagy kérdőjele

Conte viszont megmásíthatatlan döntést hozott, és annak ellenére sem játszatta a nyáron majd’ 40 millióért érkező Batshuayit, hogy Costa fizikálisan már egyszerűen nem bírta, és egy idő után hiába volt meg benne az akarat és a harciasság, egy sikertelenebb félidő után teljesen elszállt az agya.
Batshuayi mellőzésének okáról születtek „conte-ók”, melyek szerint az edző egyfajta protestálás miatt nem ad neki lehetőséget, jelezvén, hogy nem kér több olyan játékost, aki nem az ő beleegyezésével szerződik le.
Ami viszont tény, hogy Conte a centergubancot nem tudta, vagy nem is akarta megoldani, csak kompenzálni, amit végül Hazard-ék vezetésével sikerült is.

Conte munkáját a laikusabb nyelvek az idény során többször elintézték annyival, hogy „bajnokcsapatot vett át, nem kell ennyire túlbecsülni a képességeit”. Azonban ez több szempontból sem helytálló. 2015 bajnokaiból pusztán öt mezőnyjátékos maradt meg állandó kezdőnek, ráadásul olyan évekig megkérdőjelezhetetlen tagoknak sem szavazott bizalmat Conte, mint Oscar, Ivanovics vagy a gárda örökös vezére és összetartója, Terry. És nem, ez nem mond ellent mindannak, hogy ez továbbra sem Conte squadja. Ez pusztán annyit jelent, hogy Antonio a bajnokteamtől függetlenül épített fel egy csapatot.

Kellemetlen szájízt egyedül a sajnálatos módon elveszített kupadöntő okozhat, ahol egy egészen érthetetlen gól után összezuhant a Chelsea, majd mire magához tért, egy egészen érthetetlen, ám totálisan jogos piros lappal minden el is dőlt. Jó lett volna 2012 után ismét behúzni egy FA-kupát, de ha mélyen az elvárásainkat nézzük és az előzetes prediket, elégedettebbek sehogy sem lehetnénk.

Augusztusban a maximumot mindenki a BL elérésében és egy kupában látta. Mindkettőt sikerült elérni, olyan módon, ahogyan azt senki nem remélte. Rekordok csokrában ünnepelte a Chelsea története 6. bajnoki címét, a nyáron pedig bármekkora mozgás és igazolási hullám is fog végbe menni a Stamford Bridge környékén, egy biztos: Conte jövőre is itt lesz, és BL-szereplő bajnokként minden esélyünk megvan arra, hogy a keret összes hiányosságát minőségi igazolásokkal pótoljuk. És amennyiben ez megtörténik, a következő szezont Conte egy teljes mértékben ráméretezett kerettel kezdheti meg.

KTBFFH 2017/18-ban is!

 • Sandic

  Egy spanyol újság szerint Verratti a Barcáé lesz. Bár szerintem részünkről sosem volt megkeresés, csak itt szerették volna páran.

  • Diego Costa

   Conte az egyetlen reményünk, hogy megtudja győzni. Olvastam olyat is, hogy csak nekik nem adnák oda. 😀 Nem tudom mi ennek az oka, mondjuk kételkedem a valóságtartalmában. Nyilván nem akarják senkinek sem odaadni, de nagyot nevetnék ha berágnának rájuk és nekik nem adnák el. 😀

   (Ha pedig Verratti menni akar és nem mehet oda, akkor jönnénk képbe mi:)

 • Chelsea4Ever
 • Endy919
  • gorkaf78

   Sajnálom, hogy nem látjuk többé Kékben, nagyobb jövőt jósoltam neki itt. Mindenesetre ismét egy jó üzletet köt a klub, remélem tesznek visszavásárlási záradékot a szerződésébe.

   • kormolar

    Lacazette-t is bevonhatnánk a deal-be

  • ktomi93

   Szerintem ő pont az a játékos akit be lehetett volna építeni 🙁

   • Ajaxban azert nem gyozott meg, korabban Hiddink alatt jobbnak tunt..

   • ktomi93

    nem figyeltem idén, lehet igazad van

   • Nem tudom, ezt miért mondod, az Eredivisie és az Ajax egyik legjobbja volt, ráadásul az EL menetelésben is komoly része van. Persze ha 30 gólt és 30 assistot vártál tőle, akkor biztos csalódás a szezonja, de ha van, akinek jól sült el a kölcsöne, az egyik az pont Traoré.

   • kormolar

    csak éppen az EL döntő mutatta meg, h mekkora a szakadék a pl PL és az Eredvise között…egy közepesen sz*r Mu is gond nélkül verte az Ajaxot…

   • az EL döntő részben azt mutatta meg, hogy mekkora a szakadék a PL és az Eredivisie közt, részben, hogy mi a különbség egy rutinos játékosokból álló és egy feltörekvő csikócsapat közt, részben pedig, hogy mekkora a különbség Mourinho és Bosz közt… 😉

    (azt, hogy a PL és a holland bajnokság közt szakadék van, közel sem ebből a meccsből derült ki, csak mondom)

   • Statok alapjan tenyleg az egyik legjobb volt, de eloben nezve, es Eredevisie kovetok szerint nagyon mas volt a kep. A statok az eseteben nagyon csalokak, ennyi helyzetet ember nem puskazott el a ligaban valszeg, de a csapat annyival jobb volt, h ezt siman elbirta, legalabbis tobben ezt mondtak rola es a nehany nagyobb meccsen en is ezt lattam.

   • a holland kollégák közül meglepően kevés Ajax drukker van (egy sem 😀 ), a riválisok véleményére meg kevésbé adok, így nekem nincsenek első kézből származó infóim, de kérdezgettem a srácokat a back-officeban, és még PSV vagy Venlo drukkerek sem nyilatkoztak róla nem-elismerően. Oké, nem egy “21 éves CR”-szintű übertehetség, ezt senki nem állította 🙂

   • Nekem egy kollegam nagy Ajaxos, tola az info, persze lehet csak neki nem “adta ki” csunyan fogalmazva, de vhogy en is ezt ereztem. Mondjuk ugy, h sztem a 19 misivel mi jarunk jol. Max, ha kurva jo lesz visszavesszuk 60ert 😀

 • Southampton are poised to recruit Mauricio Pellegrino as their new boss, according to reports in the Sun on Sunday

  Először azt hittem a jó öreg Manuelt hoznák vissza, ami igazából egy tök logikus lépés ellen. Mauricio meg hát enyhén Pochettinoba hajló kinevezés lenne.

 • myheartisblue

  Azért nem kis szavak a médiába Cahillnek címezve.

  “I felt sorry for him [Butland] having to play behind a player like Gary Cahill, one of the worst defenders I’ve seen in one-v-one situations,” the Potters legend said, as reported by Goal.
  Read more at http://www.squawka.com/news/chelseas-gary-cahill-is-one-of-the-worst-defenders-says-stoke-city-legend-mike-pejic/960829#JLe7AiwXYzxQJ8rp.99

  http://www.squawka.com/news/chelseas-gary-cahill-is-one-of-the-worst-defenders-says-stoke-city-legend-mike-pejic/960829#E5u8sdV4XSqwJJeD.97

  • Nemileg tulzo, de az alapvetessel egyetrtrk, Cahill nem egy kiemelkedoen jo vedo, aki szar 1v1 szitukban, nem tul jo helyezkedesben, de csupasziv jatekos, hozzaallassal sosem lesz nala gond. Kerdes, h tovabbra is ugy szervezi Conte a csapatot, h elbirja ezt a rizikot Luizzal egyutt vagy egyikukre legalabb ravesz egy topclass CB-t. Sztem az olasz venne, kerdes, h a klub ad-e ra kesst/sikerul-e elhozni vkit.

   • adom, annyival kiegészítve azért, hogy egy ilyen Pejic szintű embertől ez kb annyira valid, mintha én mondanám el. Másrészt meg oké, hogy hazabeszél, meg szegény stoke kapus, meg minden, de azért így beleállni a Chelsea, az angol bajnok, és a válogatott egyik alap CB-jébe ÚGY, hogy tudjuk, milyen kínálat van még Cahill mellett, elég mókás 🙂

   • Fogalmam sincs kiez, ezzel a reszevel nem foglalkoztam, de teny, h az egy dolog, h mi itt barkirol barmilyen velemnyt mondhatunk, de egy volt jatekosnak ketszer at kene gondolnia mit es hogyan nyilatkozik a nyilvanossag elott.

   • mohacsia

    Elég röhejes ezt valaki olyan szájából hallani, aki fel tud mutatni egy ligakupát és 4 válogatottságot. Arról nem is beszélve, hogy milyen szinten minősíti egy ilyen nyilatkozat sportemberi mivoltában.

 • Endy919

  Elvileg újra Morata a csatár célpont és a Juve elfogadta az ajánlatunkat Alex Sandroért.

  • Hazardous

   Alex Sandro Alonso helyére jönne vagy Cahil helyére és lenne 2 alacsony közép hátvédünk?

   • Tuti wingernek szerintem.

   • Hazardous

    Nem hiszem hogy a Juve elengedné, ha meg igen, nagyon drágán, arra a posztra ott van Alonso

   • Sandic

    Illetve helyesebben fogalmazva:
    Arra a posztra csak Alonso van ott.

   • Hazardous

    Az igaz, de Sandro drága lenne

   • lamps8

    és ő egyedül lehozza az egész szezont… ismét.

   • Endy919

    Alonso helyére . Btw. azon még nem gondolkoztatok , hogy Alonso milyen lenne ? Szerintem megérne egy próbát.

   • Hazardous

    Jah, inkább maradna Alonso

   • Sandro mint KV ez hogy jutott eszedbe?:D

  • mohacsia

   forrás?

   • Endy919
   • mohacsia

    remélem szlovák forrás

   • Endy919

    Andorai 😀

   • mohacsia

    andorrai helyesen

   • Endy919

    elnézést 🙂

   • mohacsia

    Semmi probléma, remélem szlovákul jobban tudsz. Viszont még mindig érdekelne, hogy honnan vetted a két fenti infot, mert eddig úgy volt, hogy Lukakut már csak be kell jelenteni, Sandroért meg valami horror 50 millát simán visszadobott a Juve.

   • Endy919

    Moratát a Sky és több spanyol lap , míg Sandrót több olasz lap hozta le , valahol 54m fontot írnak , valahol még Traorét is belekeverik.

    Meglátjuk , de Marotta az eltasított ajánlat után azt nyilatkozta , hogy elutasították a hatalmas ajánlatunkat , de a játékos akarata a döntő..(vagy valami hasonló) , tehát sanszos a Sandro deal .

   • Frenky54

    Ó, ez csak egy földrajzi név, elég , ha másolod, nyelvtudás nem kell:D

   • Blotunga

    Megsúgom neked Endybaba, hogy nálunk az elnézés azt jelenti, amikor b.szod a kecskét és elnézel a 2 szarva között! 😀 😛

   • Uh de hulye vahy 😀

 • Diego Costa
  • Tornando Ferres

   Igazi sportérték ez a videó 😀

   • ahogy olvasom, az egész meccs az volt…

    Oscar sparked a 50-man brawl during a Chinese Super League match on Sunday afternoon.The referee ended up sending one player off from each side – Tixiang Li of Guangzhou and Huan Fu of Shanghai with neither happy with the decision.

    It was the second controversy of the game involving Oscar, who set up Hulk’s goal, but was marginally offside.

    And the game, which started in heavy rain, will also be remembered for a howler from Shanghai goalkeeper Junling Yan for the opening goal.

  • A szezon kozben az egyik meccsuk elott volt egy PL interju/bemutato rola es a Bombirol. Eleg kemeny, de le a kalappal, ahogy felallt ebbol es tovabbment.

 • Gondolom erre utalt Endy lejjebb:
  En akkor mar azt mondom menjunk ra inkabb azokra a jatekosokra, akikkel a Juve potolna Sandrot. Egy Mendy pl. nem marad el nagyon Sandor Sandortol.
  https://www.google.at/amp/www.chelsea-news.co/2017/06/chelseas-alex-sandro-chase-takes-positive-turn-juve-begin-moves-replacements/amp/

 • Rammschein

  Mit szóltok ehhez a 60 perces focihoz? :”D

  https://444.hu/2017/06/18/60-perces-meccsek-johetnek-a-fociban

  • kormolar

   én személy szerint nem pártolom…szinte csak a fociban van folyamatos játékidő( labdajátékok esetében), nemhiszem h be kellene ezt vezetni…még a végén a támadó időt is bevezetik, hogy gyorsabb legyen a játék…

 • van új poszt am 🙂

  • Rammschein

   ..tudom, reggelihez akarom elolvasni majd… :DDD

  • tisztelettel, azt nem illik szétbarbárkodni igazolásjellegű szarokkal már az elején 😉

 • kormolar

  The back page of Monday’s Daily Mirror makes for eye-catching reading. They claim Manchester United are willing to offer Real Madrid £175m AND goalkeeper David De Gea to sign Cristiano Ronaldo.

  Sky sources understand Ronaldo is interested in the possibility of returning to Manchester United this summer.

  az kemény lenne…Real helyében csak 1 kérdésem lenne: hol kell aláírni?…xD

  • Rammschein

   …na ja… Perez tuti nem így gondolkodik ám. 😀 Na meg érdekes Mourinho mit reagálna erre…. :’)

  • 175M + De Gea-ért már elkérhetnék CR mellé Moratát csomagban.

   • kormolar

    ebből a pénzből megveszik Lewandowskit és A. Sanchez-t( feltéve ha ő is menne) és kész is a csapat…

   • 1.) megvenni azt lehet, aki eladó, ezt pont a tavaly nyári átigazolási ablakunkból tudhatnád 🙂
    2.) azt vágod, hogy az Arsenal előtt hol tolta Sanchez ugye? 😉

   • kormolar

    azért írtam ha ő is menne…Lewa esetén meg 100-at odatesznek esetleg 120-at és kész….football manager-ből már megtanultam ,hogy nincs nem eladó játékos csak kevés ajánlott summa 😀 utána max a játékos mondd nemet…

   • “football manager-ből már megtanultam ,hogy nincs nem eladó játékos csak kevés ajánlott summa”
    hát erre nem tudom, mit mondhatnék.

   • kormolar

    😀

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com