Blog bejegyzés

Az egyetlen konstans a változó

Az a jó most ebben a meccsben, hogy bármi lehet belőle, és a legvalószínűtlenebb eredmény a 0-0. Változnak az idők – vagy mégsem? Sosem a null-null volt a legjellemzőbb.

A PL hajnalán némileg nehezen indult a két csapat kapcsolata, már nyilván a mi részünkről, de aztán ’93-tól, egészen addig, amíg a City is olajhatalommá vált, úgy nagyjából 15 éven keresztül egyetlen nyamvadék kis vereség rondít bele a veretlen sorozatunkba. No aztán 2009-et követően, ha nem is nyomozni kell a Chelsea győzelmeket a történelem során, de ugyancsak ritkán sikerült győztesen elhagyni a pályát, főképp idegenben. Ehhez meg kellett várni José visszatérését, aki 2013-ben oda-vissza megcsinálta a mászókakék alakulatot. Más kérdés aztán, hogy 2014-ben már csak egy-egy döntetlenre futotta, legutóbb pedig, a gyászos szezont nem emelte a City elleni kétszer 3-0 sem.

maxresdefault

Nagyjából 16 hónapja jártunk utoljára az Etihadban, a retinánkba égett eredmény óta viszont több dolog történt a Chelsea háza táján, mint egy átlagos dél-amerikai sorozat 15 évada alatt. A rosszat felesleges elővenni ennél jobban, ugorjunk is hovatovább máris a lényegesebb részekre, ami pedig Conte és a 3-4-3. Tulajdonképpen már unalomig ismételtük, de nem érdekel, megteszem ismét, már csak azért is, mert jól esik: a taktikai váltásunk óta immáron 7 mérkőzést játszottunk, 7 győzelemmel, 6 CS, 19 lőtt és mindössze 1 kapott gól árnyékában, és nem holmi champo-jellegű csapatok ellen, de a bajnok, a Manchester United, Everton, Saints, és immáron a Tottenham teteme felett is Conte 90 perc alatt lábon kihordott negyvenhét infarktusa járja haláltáncát.

conte

A siralmas állapotából relatíve rövid időn belül talpraállított Chelsea az új hadrendben vált félelmetes fegyverré. Ez a jelenleg legjobb formát futó csapat feszül most neki a végső győzelemre talán még mindig legesélyesebb csokicsibész együttesének. Az idei szezon eddigi slágermeccse mindenképpen ez lesz, hozzá is akarja tenni a magáét boldog-boldogtalan, és a szivárvány minden színében játszó, széles skálán mozgó értelmes és totál homály vélemények tobzódnak a mindenfelé. Azzal viszont nehéz vitatkozni, hogy ezt a meccset várja most minden használható és jóérzésű futballszurker, hiszen az utóbbi 12 év bajnoki címeinek felét birtokló gárdák futnak egymásnak, és az esélyek régen voltak ennyire kiegyenlítettek. Ez a meccs most úgy lehet 3-3, mint ahogyan 5-0 vagy 0-5.

Mindkét csapat győzelme mellett szólnak érvek. A City mellett szól a hazai pálya, az erős és gyors támadósora, a Chelsea mellett szól, hogy Conte számára tulajdonképp, ha nem kap ki, továbbra is Pepiék előtt fog állni a Chelsea (mégha a tabellán a vezető pozíciót csak a győzelem garantálja is), valamint az is, hogy rendkívül erős a kontratámadás során felvonultatható névsora.

Ha azt mondjuk az ilyen meccsek előtt, hogy komoly taktikai csata várható, hát, általában komolyan is gondoljuk, most azonban véresen komolyan: Conte egy masszív és világos 3-4-3-at tol, míg Pepi egy némileg eltorzult 3-4-3-at (ami néha 4-1-4-1, néha 4-2-3-1, néha 3-5-1-1) játszat, szóval egyrészt két hasonló felállás fog egymással szembenézni – a kérdés, hogy ki fog inkább változtatni az eddigi felfogásán. A mi digónk az elmúlt 7 meccsen se a felálláshoz, se semmi máshoz nem nyúlt hozzá – igaz eddig nem is kellett; miközben Pep azért jól láthatóan vagy nem találta még meg az ideálját, vagy próbálja az aktuális meccsre igazgatni a kezdőjét. Conte számára viszont az utóbbi két meccs figyelmeztető jel volt, hiszen a Boro ellen a kelleténél jobban meg kellett szenvednie az addig minden szembejövőt felabriktoló csapatának, a Spursnek pedig adott egy félidőt, hogy megnyerje a meccset. Főleg pöcsék agyig feltolt, intenzív presszingje nem ízlett a Chelseanek, s amíg a csirekek bírták szusszal, nem is nagyon tudtak meccsbe jönni a mieink. Így értelemszerűen ez lenne a logikusan járható út a City számára: nekimenni a Chelseanek, és gyors, erőteljes letámadással operálni, lehetőleg gyorsan gólt, gólokat szerezve – ezt karistolta bele az internetbe a Redknapp-ek okosabbik fele, Jamie is. Egy valamit felejtett el a jóbarát, amit már Pepi is előkapott a meccs előtti nyilatkozatában, miután kellően és illő módon felszopta Contét: a digó az, aki képes a csapatával úgy hátravontabban játszani, hogy aztán 2-3 gyilkos kontrával eldönti a meccset. Ezt pedig láttuk már a Juvénál is, majd később az olasz válogatottal akár az EB-n is. Márpedig erre a jelenlegi Chelsea is képes, defenzív pozícióból 5+1 játékossal nekilódulni egy kontrának, hiszen az alapvető Costa-Hazard-Pedro sor mellett Alonso és Moses is rendszeresen kíséri az akciókat, de a “plusszegy” Kantétól is láttunk már jó elfutásokat, és kapu elé kerüléseket.

PHD - gólokban erősek

PHD – gólokban erősek

Egy picit ebből a szempontból talán tényleg a City van most előnyben, mert a Chelsea várhatóan, jellemzően ugyanazt fogja játszani, méghozzá ugyanazokkal a bábukkal, amit az utóbbi hetekben is. Mégha Conte úgy is dönt, hogy némileg hátrább húzza az egész egységét, hogy ne legyen akkora területe a hazaiaknak, mint a Spursnek volt, és megpróbálja jobban besűríteni a középpályát, sok újdonságra nem lehet számítani, úgy is mondhatjuk, a Chelsea kiszámítható módon fog pályára lépni. Az már más kérdés, hogy a Spurs előtt is ott volt ez a kiszámíthatóság, de ők is csak 44 percig tudtak élni ezzel az előnnyel, tudással.

A Moses-Kanté-Azpi trióra, vagy talán a Luizzal kiegészülő négyszögre vár majd talán a legnagyobb feladat, a Citynek nem a  jobboldala az erőssége, jóval inkább a KdB-Aguero-Silva trióra kell odafigyelni, bár szerintem Pepi át fogja dobni Silvát a jobbra, pont azért, hogy kompenzálja egy kicsit a pálya egyoldalúságát, és a KdB-Aguero duót inkább Sterling gyorsaságával fogja boostolni, főleg, hogy lekösse ezzel Moses előretörő energiáit. Szerintem a várható City felállás:

city

Szóval mindenképp érdemes lesz nézni, melyik menedzser mit fog húzni, hogy némileg jobban semlegesítse a másik erősségeit, amellett, hogy ne adja fel a saját játékát, és ne feküdjön le a másik csapat alá, teljességgel arra berendezkedve, hogy kiiktassa azt. A City támadópotenciálja mellett viszont mindenképp meg kell említeni a Chelsea-ét is, hiszen mégiscsak Costa vezeti a vonatkozó táblát, a segéderő Hazard, Pedro, Moses és Alonso pedig úgyszintén betalált az utóbbi időben – miközben azért a Chelsea védelme állta a sarat, és hozta a meccseket kapott gól nélkül, a City védelme egy nem túl acélos sorozatban az utóbbi 6 PL-meccséből egyet úszott meg kapott gól nélkül.

A City számára azért is kulcsfontosságú ez a derbi, mert a tavaly szezon során is azért nem tudtak igazán versenyben lenni a bajnoki címért, mert hiába hántolták meg a kicsiket sorra, a nagy meccseken a Citizenek sorra kapituláltak. Idén az eddigi egyetlen rangadójuk a némi mákkal behúzott José elleni volt, miközben a Spurs megrépázta őket, a Saints-Everton ellen pedig csak döntetlenre voltak képesek.

Én magam úgy vélem, a City fogja a labdabirtoklós játékát, járatja a labdát, és megpróbál hátulról építkezni, amit a mélyen ülő Chelsea hagyni is fog nekik, és gyors kontrákkal töri fel a City nem túl stabil védelmét – talán ez lesz a játék jellemző képe. Mindkét csapatnak a támadósora az erősebb, így vagy úgy, de mindkettő arra is fogja helyezni a hangsúlyt, a City otthon talán hangsúlyosabban, és mondjuk úgy, megvannak a játékosai ahhoz, hogy az eddigieknél jóval nagyobb kérdőjeleket üssön bele Conte védősorába, de elnézve Pep védővonalát, Conténak is abban kell gondolkodnia, hogy itt azért nem lehetetlen gólt szerezni, akkor pedig miért ne tegyük meg minél többször. A dolog főleg azon fog múlni, mekkora nyomás alá tudja helyezni a City a Chelseat, és a vendégek hányszor és meddig tudják ezt megfordítani. Azt továbbra is el kell mondani, hogy a Chelseanek az áll jól, ha vezet, ha dominálja a játékot, akkor sokkal erőteljesebb tud lenni előrefelé is, erre remek példa a másik manchesteri csapat, vagy az Everton elleni meccs – a kérdés csak az, hogy ha a Spurs ellen is csak egy félideig ment, akkor a City ellen vajon mennyi ideje lesz majd Contééknak. Mert az viszont továbbra is tény, hogy a City sebezhető, ha nincs náluk a labda – ez volt talán a legnagyobb gyenge-pontjuk az előző szezonban is, és ezt láthatóan még Pep sem tudta kiírtani eddig.

Összességében ismét azt tudom mondani, hogy a City van inkább győzelemkényszerben, mi pedig bőven elégedettek lehetünk az ikszel is, de ha már megvan az esély arra, hogy legyőzzük a City-t, hát miért ne próbálnánk meg? Conte biztosan nem az a fajta edző, aki úgy menne el az Etihadba, hogy idegenben jó az X, pedig tényleg ő lehetne kevésbé csalódott ezzel az eredménnyel. Több szakértő írta-mondta, hogy ha a Chelsea holnap kora délután győzni tud, akkor minden bizonnyal a tabella élén zárja 2016-ot – ezzel egyet tudok érteni. Nagyon impresszív lenne, ha a sorozatunkat nyolcmeccsesre tudnánk nyújtani, és a City skalpja is bekerülne a többi közé. Én jó szurkolást kívánok részemről, akik a klubgyűlésen lesznek, azoknak ott, akik máshol, azoknak máshol, én épp munkaebcsorán leszek, és próbálom estig megúszni, hogy megtudjam az eredményt…

 • Endy919

  No irány a Stretfordra 😀

  • kasata91

   A vörös fonatot már kiolvastad ? 😀 sűrű egy hétvége 😀

   • Endy919

    Ott majd alvás előtt csemegézek 😀

  • gorkaf78

   Hát vannak indulatok. 😀

   • Endy919

    De olyan aranyosak . Hétközbe , a kupameccsek után mindig elhiszik , hogy jók , aztán meg csalódnak 😀

   • Majd nem fogsz röhögni, ha megbaszkodják a Zorját.

   • gorkaf78

    Az vmi nő? 😀

   • Endy919

    Ellenfelük az ELben 😀

   • gorkaf78

    Azért az komoly, hogy egyesek immár visszasírják Van Gaal-t. :DDD

 • gorkaf78

  Fella a szupercsere. :DDD

 • Lellaini azért viccessé tette a meccset

  • Endy919

   Kedvencem 😀

 • viktor

  ez a hétvége nagyon jól jött nekünk!!! remélem sokáig ki fog tartani a szériánk, mert ha egyszer bukunk, akkor mi fogjuk kapni a savat… sztem az összes többi gárda erre vár:)

 • Amúgy kemény, hogy a MU szeptember óta össz 2 bajnokit nyert, az egyiket a kieső helyen tábort verő Swansea ellen.

  • gorkaf78

   Hát igen. Ha te is ránézel a stretford-ra, láthatod, hogy ők is egyre nehezebben őrzik meg az optimizmusukat. 😀

  • WudigessBoi

   Az utolsó hét meccsünkön szereztünk annyi pontot, mint ők összesen tizennégy alatt…

 • kasata91

  Mondjátok, hogy a facebooknak nincs humorérzéke a hirdetésekkel.
  https://uploads.disquscdn.com/images/ac7306390e999199851a76229256428649fd7ba6b60f23b8041d8421344316c8.png

 • gorkaf78

  Komolyan, gúnyolódás nélkül írom: sajnálom Josét. Nézzétek meg a meccs utáni sajtótájékoztatóját. Én egy megtört embert látok. Végig azt ismételgeti, hogy jól játszottak, csak nem jön az eredmény. Azt is állítja, hogy az elmúlt évek pragmatikus futballja után van egy csapat, amelyik végre szépen játszik, jól játszik, csak mivel az ellenfelek beállnak 11 emberrel védekezni, ezért nem jönnek az eredmények.

  https://www.youtube.com/watch?v=b_WrsihExR0

  • kasata91

   Az ellen egy valaki tehet és az ő.
   Én sokkal inkább a MU szurkolókat sajnálom. Hétről hétre ugyanazt kell nézniük, és mégis mindig várják a különböző végkimenetelt.

  • Rammschein

   Ráférne sztem egy kis pihi… mármint… agyongörcsöli magát egy ördögi spirálba amiből nincs kiút… kb. mint aki ki van égve… sztem olyan. Azért akármennyire is rosszat tett velünk a végén, egy embert akkor is rossz így látni, még ha saját maga is okozta javarészt… :/

  • WudigessBoi

   Nézd, José egy raklap pénzt kap a munkájáért, leült arra a kispadra, amire titkon mindig is ácsingózott, van egy bivaly erős kerete, szóval minden úgy volt, ahogy ő akarta.
   Ehhez képest nem tudott még fazont szabni a csapatnak, össze-vissza variálja a kezdőt és a hadrendet, vagy a játékosaiba száll bele, vagy a bíróba, vagy az ellenfélbe, a lényeg, hogy valakibe belemarjon. Nem sugároz se nyugalmat, se tekintélyt, a frusztrációja és tanácstalansága meg átragad a környezetére is.
   Nyilván lehet másokra mutogatni, meg néha kell is, de csak van valami köze neki is ahhoz, hogy a játékosok koncepciótlanul rohangálnak a pályán, vagy túlterheltek, vagy meccshiányosak, előbb elől játszanak, aztán visszavontan, vagy szélen, aztán középen. Nem tud érdemben belenyúlni a meccsbe, a cseréi elvétve ülnek. Szinte minden az egyéni képességekre van bízva, kábé ilyen “oldd meg, te vagy a sztár, te keresel heti 200 ezret fontban” jelleggel.
   Mindenki kárára téved a bíró, hétről hétre szörnyülködhetünk az elmaradt piros lapokon, tiziken, észre nem vett kezezéseken és társain. Mindenki kap ostoba, elkerülhető gólokat. Mindenki hagy ki ordító ziccereket. Ez nem United-átok.
   Csak amikor három helyzeted van egy meccsen és nem tizenöt, akkor ez fölértékelődik. Meg amikor van koncepció, akkor tudod azt mondani, hogy “semmi baj, menjetek tovább előre, tudom, hogy sikerülni fog”.
   (Remek példa erre akár a hétvégi meccsünk is: banális góllal kerültünk hátrányba, ki is végezhettek volna minket a második félidő elején, de volt hitünk és koncepciónk. Nekik meg – Josénak hála – nincs egyik sem, így hátrányban és előnyben sem tudják, min változtassanak, hogyan tovább.)
   És ő a United menedzsere, nem a West Bromé. Ez nyilván teher is, de azért valljuk be, inkább lehetőség: a segge alá kap mindent, nincs gondja semmire. Nyáron, nulláról indulva ez príma melónak nézett ki, nem véletlen emlegette őket a többség bajnokesélyesként. Ott volt előtte a meccsnaptár, a tűpontos diagnózis a játékosok egyéni képességeiről, az első rangú edzőpályák és szoftverek, no meg a másfél évtizedes edzői rutinja a legmagasabb szinten, ami segíthet neki a tervezésben, kényes döntések meghozatalában vagy a konfliktusok kezelésében. Ő meg nem végzi el jól/rendesen a munkáját, nem hoz jó döntéseket, nem kezeli jól a nyomást és nem sugározza a jó vezető képét. Ja és mindezt nem hajlandó felvállalni, inkább sértetten másokra mutogat. Szóval ezt a pofont ő kérte. Sőt, inkább provokálta.

   • gorkaf78

    Egyetértek azzal, amit írsz. A ‘sajnálom’ alatt konkrétabban azt értem, hogy szerintem lassan ott tartunk, hogy ez az ember mentális problémával küzd. Egykoron nagyon sikeres volt, és most úgy tűnik számomra, hogy nem tud az adott helyzettel mit kezdeni. Persze, értem azt – és egyetértek – hogy ez elsősorban az ő hibája, de el tudom képzelni azt, hogy a hatalmas egója miatt nem képes mondjuk egy pszichológus segítségét kérni, és így egyre mélyebbre fog süllyedni.

   • WudigessBoi

    Akkor lehet, hogy inkább a ‘szánom’ a jó szó:)
    José nekem sem közömbös, mégis csak a klubtörténet talán legsikeresebb edzője. De ezt a vermet ő ásta magának és most olyanoktól várja, hogy kirántsák onnan, akikbe belemart. Így volt ez tavaly nálunk és így van ez most a MU-nál is (legalábbis kívülről így tűnik).
    Régen ezek az allűrjei belefértek, mert ki tudott építeni a keretével egy olyan viszonyt, ahol kiálltak és küzdöttek érte feltétel nélkül. Mindent alárendeltek a célnak (siker, trófeák): küzdöttek egymásért, csúsztak-másztak, s ha kellett, felvállaltak piszkos módszereket is. Példásan zártak befelé, s védte-tehermentesítette őket kifelé.
    Aztán ez a nimbusz lekopott, de ezt nem tudta lereagálni. A külső ellenségek (bírók, szövetség, sajtó, stb.) helyett elkezdett belsőket keresni (konkrét játékosok, stábtagok), ami nyilván megborította a kohéziót. Nincs B terve, nem tud egyértelmű irányt mutatni, így pedig fanatizálni sem tudja már az övéit. Odaveszett a csodafegyvere, kikezdhető lett az ars poeticája, emiatt meg érthetően vergődik, hiszen nem tud már hatni rájuk és nem tud már megújulni sem (ha kifordulna magából, azzal inkább kiröhögtetné magát).
    Megmenteni szerintem úgy tudná magát, ha elkezdene jó döntéseket hozni. El kell hitetnie – most elsősorban a játékosaival, de a sajtóval is -, hogy ura a helyzetnek, ismeri a kiutat. Fel kell tennie egy olyan kezdőt, ahol mindenki jó helyen van, azt csinálja és jól, ami a dolga (ha kell, napi húsz óra munkával vagy négy nap könyvtárazással). Jól kell belenyúlnia a meccsbe, úgy, hogy az előrevisz és javít, nem pedig ront a helyzeten és a játékon. Le kell döntenie az apátiát és a szkepticizmust, ki kell harcolnia a tiszteletet és a feltétel nélküli hitet, de ez nyilván nem mehet bemondásra, muszáj biztos alapokon nyugodnia, hogy védhető legyen.

   • Adom. Ő mindig 2. évre rakja össze a csapatát, (ugyanazzal a koncepcioval lsd. Porto,Chelsea,Inter,Real,Chelsea) akkor mindig meg is nyeri a bajnokságot. De most ez nagyon nem érződik, mintha nem is azt a koncepciót csinálná, mint anno eddig mindig. Lehet rájött, h már elvault és tényleg csak 1-2 idényre elég max és most újat próbál, de nem megy. Kívűlről viszont az látszik, amit te mondasz, h egyáltalán nincs semmilyen terve, amit nagyon nehéz elképzelni és csak ámulok.

    Vagy másik lehetőség, hogy basznak rá a sztárok és semm respektje nincsen 1-2 játékost leszámítva.

   • myheartisblue

    Wudi, hát nem hát seggnyalásból írom: de nemtudom, hogy van e ezen a blogon vagy viharvert republikában pontosabb megfogalmazása José Mourinho helyzetének, mint ahogy ezt itt és most ezt leírtad! Minden egyes karakterével egyet értek a leírtaknak.

    Hozzátenném,hogy vannak élethelyzetek, hogy az ilyen szituáció előjön. De csakis úgy lehet ebből kimászni, ha van képességed, merszed és érzéket újat alkotni,reagálni és effektíven változtatni. Mourinho évek óta nem lépte meg (pl. merész cserék, alakzat vagy koncepció változtasás), sőt úgy érzem még a második visszatérésekor sem tette meg. Az meg az ő széegyene, hogy magában sohasem kereste a hibát, ezt az egoja nem engedi, és ezmiatt bizony lassacskán nem az edzői és karrieri imidzét is képes lesz hazavágni.

   • kasata91

    Ez mehetne posztnak Stertford Endre

  • jaj szerencsétlen… csak a fizetése és élete miatt nem tudom sajnálni 🙂

 • 11Daves

  Én hitetlen barom, a 76. percben a Pool meccsen elsétálok a sulis bár mellett, gondolkodom hogy beüljek-e nézni, látom hogy 3-1, inkább bemegyek a városba. Erre most tudom meg az eredményt. És Aké! Csodaagent.

 • Endy919

  Olyan érzésem van , mintha ma is nyertünk volna egy meccset 😀

 • Lavid Duiz

  Azt hiszem, büszkék lehetünk a cikkben szereplő hölgyre, aki nem mellesleg a szurkolótársunk.
  http://www.mirror.co.uk/sport/row-zed/fan-went-everton-vs-man-9392301

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com