Blog bejegyzés

Apa, kezdődik!

Na, de nem az Orbitron és a Megaharcosok, hanem a 2018/19-es futballszezon Angliában. A világ többi pontjához hasonlóan Ködös Albionban is a bajnok és a kupagyőztes egy héttel a bajnoki rajt előtt megmérettet egymás ellen. Csapatunk idén utóbbi cím jogán vehet részt a Community Shielden. 

“Ha megnyered, azért nem örülnek a szurkolók, mert nem annyira fontos. Ha nem nyered meg, akkor meg azért nem örülnek, mert elbukott a csapat egy döntőt.”

– mondta egyszer ezt Sir Alex Ferguson az angol szuperkupáról, azaz a Community Shieldről. Mint oly sok mindennek Angliában, ennek is megvan a hagyománya és a múltja. Az esemény pont idén ünnepli 100. évfordulóját, azonban 1908-ban nem az volt a motiváció a megrendezésre mint most. Egészen 2002-ig FA Charity Shield néven futott, s mint a nevében benne volt, jótékonysági rendezvénynek minősült, melynek csak apropója volt az, hogy az élvonal bajnoka és az FA-Kupa győztese csapott össze egymás ellen. Sőt, volt mikor alkalmi csapatok vettek részt, mint például “Profik vs Amatőrök” vagy éppen az 1950-ben VB-t megjárt angol válogatott. Ráadásul annyira áthatotta az eseményt a karitatív szándék, hogy 1991-ig döntetlen esetén mindkét csapatot győztesnek kiáltották ki.

Mára minden megváltozott kicsit: a név és a cél is. Ha nem is erről a trófeáról álmodozik minden játékos és szurkoló, de tökéletes karakterű esemény, ami megnyitja az új szezont. Tavaly után pedig a Chelsea ismét megkísérelheti megszerezni a “Közösségi Pajzsot”. Csapatunk sajnos 2009-ben nyerte meg utoljára, ami azért aggasztó, mert azóta négy különböző évben résztvevő volt augusztus első hétvégéjén, de mindegyik alkalommal vereség lett a vége: kétszer az Arsenal ellen (2015, 2017), s egyszer-egyszer valamelyik Manchesteri csapat ellen (MU: 2010, City: 2012).

Tavaly büntetőkkel veszítettük el…

Nem árulunk zsákbamacskát, ha azt mondjuk, hogy megvan az esély a zsinórban ötödik elveszített döntőre. Kanté, Giroud, Courtois és Hazard, vagyis kulcsembereink zömének az eredményes VB-szereplés után később adták meg a “kimenőt”, ami a soron következő mérkőzésről is felmenti őket. Hivatalos meccsen debütáló edzőnk, Maurizio Sarri is tisztában van a körülményekkel, éppen ezért az 59 éves olasz szakember a jó teljesítményt tűzte ki célul erre a napra az eredmény helyett. Hogy a PL-címvédő City mekkora előnyben van már a mérkőzés előtt, bizonyítja, hogy első számú játékosai közül Pep Guardiolának csak Raheem Sterlinget és Kevin De Bruynet kell nélkülöznie.

Nyáron egyszer már legyőztük őket

…persze nem mérkőzésen. Mint ismeretes a katalán tréner nagyon szerette volna csapatában tudni Jorginhót. A brazil-olasz mélységi irányító ugyanis talán nagyobb játékerőt képvisel, mint Guardiola jelenlegi első számú 6-osa, Fernandinho. Ráadásul 26 éves, így szerepkörére több, mint fél évtizedet rá lehetne alapozni. Már az átigazolási szezon kezdete előtt arról írt a legtöbb sajtó orgánum, hogy megszületett a megállapodás Manchester és Nápoly között. Három héttel ezelőtt azonban olyan történt, amire már nagyon rég volt példa csapatunk háza táján: elhappoltunk egy játékost valamelyik riválistól. Jorginho végül minket választott, azonban nem az illetékes stáb táltosodott meg, sokkal inkább Sarri személye volt a döntő tényező. A Napoli egykori karmesterének megszerzése helyett azonban nyélbe ütötték Manchesterben Riyad Mahrez leigazolását, s hogy milyen gazdasági előnyben vannak, jól mutatja, hogy pusztán keretmélyítés céljából képes volt a City 60 millió angol fontot költeni egyetlen egy játékosra. Legyen ez az ő “bajuk”, azt is észre kell venni viszont, hogy náluk tavaly ilyenkor lett kész a csapat, ami később leigázta a Premier Leaguet, így új korszakot eredményezhető transzferekre nagyon nincs szükségük.

Reformerek lesznek?

Ellentétben velünk, de szerencsére megtörténtek a szükséges lépések, s ugyan “csak” egy új edző és egy középpályás érkezett, de lehet pont ez a két személy hozza el azt, aminek igénye állította fel Antonio Contét a kispadról. A játékosállományunk megvan ahhoz, hogy a “Sarriball” újra elkápráztassa a futball taktikai megszállottjait és a támadó játék igénylőit. Ugyan ez a vasárnapi nap még nagyon nem biztos, hogy elhozza a sokak által kívánt változást, ízelítőt azonban kaphatunk belőle. Maga Guardiola is üdvözli Sarri Angliába érkeztét és már most látja a munkájának eredményét: “Láttam három meccsüket, de úgy érzem rövid idő alatt visszakapta azt csapatától, amit elvár tőlük…játékstílusa tökéletes lesz az angol focihoz”

Let it be…

Hogy hogyan alakul az egykori bankár szigetországi debütálása, kiderül magyar idő szerint 16 órától.

KTBFFH!!!!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com