Blog bejegyzés

Advantage: Conte!

A Manchester Cityt fogadjuk szombat kora este, amelyik az egyik legjobb formában lévő csapat a bajnokságban. Az ember nem alaptalanul favorizálná őket az előttünk álló meccsre, ám érdemes a dolgok mélyére ásni…

Sok rúgott (21), kevés kapott (2) gól, mindössze két elvesztegetett pont – ez eddig Pep Guardiola mérlege a Manchester Cityvel második Premier League-szezonjában. Szlengben kifejezve, minden klappol most Észak-Nyugat világoskék felén, a spanyol edző egyre jobban a maga képmására formálja menedzseri karrierje harmadik csapatát, ennek pedig pozitív eredményei vannak. A hetedik fordulóban viszont minden eddiginél nagyobb próbatétel előtt állhat.

Hozzánk, a Chelseahez látogat ugyanis a Manchester City. Mumusai vagyunk eddig Guardiolának, rendes játékidőben egy csapata sem tudott még minket legyőzni, mi több, az előző szezonban Antonio Conte vezérletével mind a két találkozót mi nyertük meg a bajnokságban. A történelem mellett viszont inkább az utóbbi tényező adhat nagyobb önbizalomra okot. Olasz edzőnk taktikai repertoárjában olyan elemek vannak, amik előnyhöz juttathatják katalán vetélytársával szemben.

A “Just toon it” nevű thai Facebook-oldal karikatúrája a tavaly decemberi 3-1-es győzelmünkről

Az előző szezonban kvázi elég volt a saját játékunkat játszani a „Citizens” ellen a győzelmek megszerzéséhez. A 2016 decemberi mérkőzés első félidejében szokatlanul magasra feltolt védekezéssel próbáltuk felvenni a harcot, de emiatt a lefújáshoz közeledve hátrányba kerültünk. Conte a második félidőre taktikát váltott, olyanra, mely komfortosabb számára. Annak ellenére álltunk be védekezni, hogy vesztésre álltunk. A mindig fanatikus olasz azonban abban bízott, hogy ha jobban magunkra „huzatjuk” a Cityt, több terület kínálkozhat a kontrákra. A hármas sípszó után mi örülhettünk, 3-1-re nyertünk. A tavaszi visszavágón, a Bridge-n már végig ugyanezen az úton haladtunk, a három pont pedig ugyanúgy a mi zsebünkbe landolt (2-1).

Számokkal is alá lehet támasztani az imént olvasottakat. Az első mérkőzés első féidejében csak 56-44-es százalékos arányban nyerte meg a labdabirtoklást a Manchester City, míg a második játékrészt 66-34-gyel. Végül csak ebben a mutatóban győztek le minket. A második találkozón is hasonló volt a helyzet. Ott 90 perc után 60-40 lett a végeredmény a javukra.

“Lerágott csont”, de ugyebár Guardiola taktikájának alapja, a labdatartásbeli jelentős előny kialakítása. Ez a spanyol alfája és omegája, ez élteti. Contével szemben azonban, ha minden tényezőt alapvető „értékre”, „szobahőmérsékletre” állítunk, abból mindig a mi edzőnk jön ki győztesen. Magyarán itt most a Manchester Citynek lesz érdemes majd kilépnie komfortzónájából, ezzel pedig mi lehetünk előnyösebb helyzetben majd.

A világoskékek legnagyobb problémája tavaly a védelem volt, ami idén nyáron meg is lett erősítve. Ennek tükrében abban reménykedhetnének, hogy nem lesznek annyira sebezhetők a kontráknál. A sérülés bárdja azonban újra lecsapott rájuk: Vincent Kompany után Benjamin Mendy is hiányozni fog (nem beszélve a csatár, Agüero hiányáról sem). A hátsó szekciójukra azt lehet mondani, hogy szinte ugyanoda kerültek, ahol a part szakad, Kyle Walker jelentléte jelenthet csak felüdülést.

Amiben azonban bizakodhat a City, az a jelenlegi taktikájuk. Az utóbbi meccseken 4-3-3-at játszatott Guardiola, s azzal járhat a legjobban, ha továbbra is ehhez ragaszkodik: a három támadó három középhátvédünkkel szembe kerülve szabad területeket teremhetnek. Erre a problémára viszont megoldást jelenthetnek francia középpályásaink, Kanté és Bakayoko. Védelmünk továbbá rotálható: David Luiznak még van egy meccse az eltiltásából, Christensen viszont kiválóan helyettesítheti, rajta kívül pedig még Rüdiger az, aki 100 százalékos erőnléti állapotban várhatja a mérkőzést, amin talán a hátsó szekciónk lehet a meghatározó tényező.

Christensen és Rüdiger frissessége sokat jelenthet nekünk

A taktikai színtér mellett lélektanilag is előnyben érezhetjük magunkat. Az e heti Atleti elleni meccs mellett már két rangadón is túl vagyunk, az Arsenal és a Tottenham ellen. Utóbbit ráadásul a Burnley elleni zakónk előzte meg, éltünk már meg tehát pánikot a szezonban. Ez viszont aligha mondható el következő ellenfelünkről. A City, ha játszott is már rangadót a Liverpool ellen, Sadio Mané ominózus kiállítása után az erőviszonyok irreálissá váltak és úgy nyertek 5-0-ra. Mondhatni, nincsenek megedzve még probléma kezelés terén. Ez szintúgy az előnyünkre válhat.

Hogy az előbbi sorok mennyire számítanak érdemleges spekulációnak ,kiderül szombaton 18 óra 30 perctől.

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com