Blog bejegyzés

Advantage: Conte!

A Manchester Cityt fogadjuk szombat kora este, amelyik az egyik legjobb formában lévő csapat a bajnokságban. Az ember nem alaptalanul favorizálná őket az előttünk álló meccsre, ám érdemes a dolgok mélyére ásni…

Sok rúgott (21), kevés kapott (2) gól, mindössze két elvesztegetett pont – ez eddig Pep Guardiola mérlege a Manchester Cityvel második Premier League-szezonjában. Szlengben kifejezve, minden klappol most Észak-Nyugat világoskék felén, a spanyol edző egyre jobban a maga képmására formálja menedzseri karrierje harmadik csapatát, ennek pedig pozitív eredményei vannak. A hetedik fordulóban viszont minden eddiginél nagyobb próbatétel előtt állhat.

Hozzánk, a Chelseahez látogat ugyanis a Manchester City. Mumusai vagyunk eddig Guardiolának, rendes játékidőben egy csapata sem tudott még minket legyőzni, mi több, az előző szezonban Antonio Conte vezérletével mind a két találkozót mi nyertük meg a bajnokságban. A történelem mellett viszont inkább az utóbbi tényező adhat nagyobb önbizalomra okot. Olasz edzőnk taktikai repertoárjában olyan elemek vannak, amik előnyhöz juttathatják katalán vetélytársával szemben.

A “Just toon it” nevű thai Facebook-oldal karikatúrája a tavaly decemberi 3-1-es győzelmünkről

Az előző szezonban kvázi elég volt a saját játékunkat játszani a „Citizens” ellen a győzelmek megszerzéséhez. A 2016 decemberi mérkőzés első félidejében szokatlanul magasra feltolt védekezéssel próbáltuk felvenni a harcot, de emiatt a lefújáshoz közeledve hátrányba kerültünk. Conte a második félidőre taktikát váltott, olyanra, mely komfortosabb számára. Annak ellenére álltunk be védekezni, hogy vesztésre álltunk. A mindig fanatikus olasz azonban abban bízott, hogy ha jobban magunkra „huzatjuk” a Cityt, több terület kínálkozhat a kontrákra. A hármas sípszó után mi örülhettünk, 3-1-re nyertünk. A tavaszi visszavágón, a Bridge-n már végig ugyanezen az úton haladtunk, a három pont pedig ugyanúgy a mi zsebünkbe landolt (2-1).

Számokkal is alá lehet támasztani az imént olvasottakat. Az első mérkőzés első féidejében csak 56-44-es százalékos arányban nyerte meg a labdabirtoklást a Manchester City, míg a második játékrészt 66-34-gyel. Végül csak ebben a mutatóban győztek le minket. A második találkozón is hasonló volt a helyzet. Ott 90 perc után 60-40 lett a végeredmény a javukra.

“Lerágott csont”, de ugyebár Guardiola taktikájának alapja, a labdatartásbeli jelentős előny kialakítása. Ez a spanyol alfája és omegája, ez élteti. Contével szemben azonban, ha minden tényezőt alapvető „értékre”, „szobahőmérsékletre” állítunk, abból mindig a mi edzőnk jön ki győztesen. Magyarán itt most a Manchester Citynek lesz érdemes majd kilépnie komfortzónájából, ezzel pedig mi lehetünk előnyösebb helyzetben majd.

A világoskékek legnagyobb problémája tavaly a védelem volt, ami idén nyáron meg is lett erősítve. Ennek tükrében abban reménykedhetnének, hogy nem lesznek annyira sebezhetők a kontráknál. A sérülés bárdja azonban újra lecsapott rájuk: Vincent Kompany után Benjamin Mendy is hiányozni fog (nem beszélve a csatár, Agüero hiányáról sem). A hátsó szekciójukra azt lehet mondani, hogy szinte ugyanoda kerültek, ahol a part szakad, Kyle Walker jelentléte jelenthet csak felüdülést.

Amiben azonban bizakodhat a City, az a jelenlegi taktikájuk. Az utóbbi meccseken 4-3-3-at játszatott Guardiola, s azzal járhat a legjobban, ha továbbra is ehhez ragaszkodik: a három támadó három középhátvédünkkel szembe kerülve szabad területeket teremhetnek. Erre a problémára viszont megoldást jelenthetnek francia középpályásaink, Kanté és Bakayoko. Védelmünk továbbá rotálható: David Luiznak még van egy meccse az eltiltásából, Christensen viszont kiválóan helyettesítheti, rajta kívül pedig még Rüdiger az, aki 100 százalékos erőnléti állapotban várhatja a mérkőzést, amin talán a hátsó szekciónk lehet a meghatározó tényező.

Christensen és Rüdiger frissessége sokat jelenthet nekünk

A taktikai színtér mellett lélektanilag is előnyben érezhetjük magunkat. Az e heti Atleti elleni meccs mellett már két rangadón is túl vagyunk, az Arsenal és a Tottenham ellen. Utóbbit ráadásul a Burnley elleni zakónk előzte meg, éltünk már meg tehát pánikot a szezonban. Ez viszont aligha mondható el következő ellenfelünkről. A City, ha játszott is már rangadót a Liverpool ellen, Sadio Mané ominózus kiállítása után az erőviszonyok irreálissá váltak és úgy nyertek 5-0-ra. Mondhatni, nincsenek megedzve még probléma kezelés terén. Ez szintúgy az előnyünkre válhat.

Hogy az előbbi sorok mennyire számítanak érdemleges spekulációnak ,kiderül szombaton 18 óra 30 perctől.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com