Blog bejegyzés

A sorminta vége

November vége óta már hozzászoktunk, hogy egy győzelem után egy pontvesztés következik. Ez a jónak nem nevezhető sorozat végre megtört, mivel most zsinórban 2 tétmérkőzést nyert a csapat. Jó lenne ha újra sikerülne az őszihez hasonló győzelmi szériát építeni, ehhez pedig ma nyerni kellene ami piszok nehéz lesz.

A januári átigazolási időszak felénél járunk és eddig csak egy játékost sikerült igazolni, azt is csak az utánpótlásba. Átigazolási tilalom ide vagy oda, a felnőtt csapat kerete továbbra is változatlan. Pedig jó pár poszton ráférne az erősítés a keretre, hogy az ilyen nehéz meccseket, mint ami ma is vár ránk sikerrel tudjuk abszolválni. Persze most lehet mondani, hogy az elmúlt 3 találkozásunk során mindig mi jöttünk ki győztesen, de ha az elmúlt két évtizedre tekintünk vissza akkor egyértelműen látszik hogy a St. James’ Park nem az a stadion ahová mindig szívesen megyünk. Az utóbbi 20 évben csak 6 alkalommal tudtuk győztesen elhagyni ezt a stadiont, 8-szor pedig pont nélkül távoztunk ezért jó lenne a közeljövőben ezt egalizálni. Sokan leírják a Newcastle-t és nem csak a szurkolók, de a fogadóirodák is, de mi tudjuk a legjobban hogy pont az ilyen csapatok ellen szoktunk idén pontokat veszíteni. A szezonban már több alkalommal eljátszottuk azt, hogy egy kiesés ellen menekülő csapat az ellenfél amelyik 1 hónapja nem hagyta el győztesen a gyepet, szinte minden mellettünk szól, aztán végül mégis borul a papírforma. Ezen kellene most változtatni.

A Szarkák játékstílusa általában nem szokott tetszeni nekünk. Steve Bruce legtöbbször 5 védős felállásban küldte pályára a csapatát és ezeknek a találkozóknak a nagy részén pontot is szereztek. Próbálkozott más formációval is, főleg a 3 védős rendszerrel de nem volt valami sikeres, és miután az MU, Everon és Leicester hármas ellen sem sikerült a pontszerzés így a legutóbbi bajnokin már visszaálltak a jól megszokott formációra. És meg is lett az eredménye mivel idegenben az idén remekül teljesítő Wolves ellen szinte esélytelenek voltak, mégis összejött nekik a bravúros pontszerzés. Ezek után szinte biztosra veszem, hogy ma sem fog próbálkozni más taktikával a Newcastle, így viszont nagyon nehéz dolgunk lesz a támadások építésénél, mivel szinte mindig létszámfölényben lesznek a védők. Várhatóan átadják a területet és kontrákkal fognak próbálkozni, illetve pontrúgásokkal. Ez az egyik erősségük, nekünk meg köztudottan a gyengénk. Ezért kerülni kell a felesleges szabálytalanságokat a tizenhatosunk közelében. Az egyik legfontosabb játékosuk a volt liverpooli Jonjo Shelvey aki tavaly Beníteznél csak epizódszereplő volt, idén viszont maximálisan meghálálja edzője bizalmát. 5 gólnál tart és bár nincs gólpassza, de a második legtöbb kulcspassz az ő neve mellett szerepel, szám szerint 1,7 meccsenként amitől nálunk csak Willian és Pedro rendelkezik jobb átlaggal. Az ő kikapcsolása kulcsfontosságú lehet.

Abrahamnek az egyik leggyengébb meccse volt a Newcastle elleni hazai mérkőzés, mivel gyakorlatilag az összes helyzetét elpuskázta és ezek között volt 100%-os ziccer is. Az utóbbi időben visszaesett a fiatal angol teljesítménye ami szerintem annak is köszönhető hogy nincs versenyhelyzet csatárposzton, emiatt gyakorlatilag alanyi jogon jár neki a hely a kezdőben. Ha Lampard ennyire nem bízik Batshuayiban és a fél lábbal már más csapatnál lévő Giroudban akkor kell hozni még most januárban egy olyan centert akiben legalább lát egy kis fantáziát. Mert ha nem lesz Tammynek kihívója, akkor még jobban elkényelmesedik és a szezon végére a 10. hely környékére is könnyedén visszacsúszhat a góllövőlistán, úgy hogy nemrég még vezette azt. Persze ezt senkit se fog érdekelni abban az esetben ha sikerül megszerezni a BL indulást jelentő 4. helyet. De mindenki tudja hogy ennek az elérése egyszerűbb egy jó csatárteljesítménnyel mint anélkül.

RLC-ről még mindig nem tudni mikor térhet vissza, mellette Alonso, Kanté és Pulisic sem lesz bevethető. Utóbbi helyén feltehetően az utóbbi hetekben egyre jobban teljesítő Hudson-Odoi fog szerepet kapni, míg N’Golo-t Barkley vagy Kovacic helyettesítheti taktikától függően. Mert ha a megszokott 4-2-3-1es felállást választja Lampard akkor a horvát lesz Jorginho társa a középpályán, míg 4-3-3as rendszerben csatlakozhat hozzájuk a legutóbbi 2 találkozón egyaránt pályára lépő és ezeken egészen jó teljesítményt nyújtó Barkley is. Ez esetben Mount szorulhat a kispadra.

Végül Lampard fejlődésére is kitérnék egy kicsit. A szezon első felében legtöbben talán két dolgot róttak fel neki legtöbbször. Az egyik az hogy nem tud jól belenyúlni a meccsbe, sokszor későn és nem jól cserél. A másik pedig hogy hátrányból nem tudtunk még csak pontot sem szerezni, ami szintén szorosan összefügg az első kijelentéssel. Az Arsenal ellen végre rájött hogy ha nem úgy alakul a mérkőzés ahogy ő szeretné akkor nincs mese, változtatnia kell a taktikán és ezt meg is tette még az első félidőben. Persze mindenki tudja hogy az a győzelem nagyrészt Leno hibájának köszönhető, de ha nem változtat Lamps akkor már lehet hogy a szünetben 2-vel mentek volna az ágyúsok, és akkor már nem lett volna visszaút. Mindenki tudja hogy nem csak a fiatal játékosainknak kell sokat fejlődnie a szezonban hanem az edzői stábnak is, de úgy tűnik mindkettő jó irányba halad ahhoz hogy pár éven belül újra sikeres lehessen a gárda akár hazai, akár nemzetközi szinten.

A mérkzés magyar idő szerint 6 óra 30perckor kezdődik és a Digi Sport 1-en lesz látható. Mindenkinek jó szurkolást kívánok. KTBFFH!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com