Blog bejegyzés

A megvilágosodás küszöbén

Nagy dolgokról dönthet a Manchester City elleni bajnoki rangadó.

Vasárnap kora este rendkívül fontos összecsapáson vesz részt a Chelsea a Premier League 26. fordulójában. A címvédő Manchester City otthonába látogatunk, ez pedig az arab befektetők egy évtizeddel ezelőttre datálható színre lépése óta rangadót jelent mindkét csapat számára. Most azonban nemcsak önmagában lesz meg a presztízse az összecsapásnak. Pep Guardiola és Maurizio Sarri is a megszokottnál nagyobb teljesítménykényszer alatt áll, mert ez a mérkőzés több dolgot is előrevetíthet.

Egyrészt természetesen a bajnoki versenyfutásról van szó. Mindkét fél azt mondhatja el magáról, hogy következő ellenfele az élmezőnyből érkezik, nagyon nehéz meccs lesz, ami befolyásolhatja majd a kitűzött célok realitását. Abban viszont már van különbség, hogy kinek mik a kitűzött céljaik. A Manchester City bajnok-aspiránssága formalitás, még úgyis, hogy a várakozásoknak talán megfelelően nem egészen tudják lemásolni a tavalyi szezonban letett űr-teljesítményt, emellett pedig az is nehezíti a dolgukat, hogy Jürgen Klopp és a Liverpool számára már nem a Harlem Globetrotters a példa, hanem mondjuk a Golden State Warriors.

Nálunk kicsit más a helyzet. November végéig veretlenek voltunk a két jelenlegi bajnokesélyessel egyetemben, de azóta szerényebb célért, a BL-kvalifikációért kell küzdenünk. Három hónap alatt az Arsenal és a Tottenham is megvert minket a bajnokságban, ami egy Chelsea-szurkoló számára az egyik legrosszabb dolog, ami megtörténhet, persze csak egy január végi Bournemouth elleni bajnoki után. 2018 után az újévben is a “Cherries” működött közre az adott szezon mélypontjához, az pedig még kísértetiesebb, hogy a két fekete nap között 364 nap telt el. A déli parton elszenvedett négygólos zakóból nem volt köszönet. Sarri 40 percet beszélgetett a csapattal a meccs után az öltözőben, s láss csodát, sikerült pozitívra kihozni a heti gólkülönbségünket a Huddersfield kitömésével.

Egy oszlopos “Top Six” tagnak persze formalitás a bajnokság utolsó helyezettjét megszórni 5 góllal, de az elmúlt hetek legégetőbb problémája egyértelműen a találatok fájó hiánya volt. Ennek tükrében pedig csak jót tehet a játékosok önbizalmának egy ilyen termékeny 90 perc. Hát még Gonzalo Higuainnak! Új csatárunk Chelseas karrierje nem indult felhőtlenül: a Sheffield Wednesday ellen 90, a Bournemouth ellen 60 percet játszott kiugró momentum nélkül. Első londoni bajnokiján azonban már nem maradt adós: “a Terrierek” ellen két olyan dolgot láthattunk tőle, amire rég nem volt módunk Blues-meccsen, könyörtelen befejezést egy vérbeli csatártól és egy gólt a 16-oson kívülről.

Most mutasd meg, Pipita!

E két faktorra pedig nagyon nagy szükségünk lesz a Manchester City ellen. Szerencsére azonban van pozitív példa a közelmúltból, amire bátran támaszkodhatunk. Ez pedig a december 8-i bajnoki mérkőzés a Stamford Bridge-n. Úgy tudtunk véget vetni Guardioláék veretlenségének, hogy arra a találkozóra egy Wolves elleni vereséggel melegítettünk be, a kellemetlen előzmények pedig most is megvannak. Akkor Sarri úgy tudott túljárni a katalán menedzser eszén, hogy feladta saját taktikáját és a második szándékból való játékba és a jobb befejezésekbe vetett bizalommal küldte fel a pályára Hazardékat. Az elképzelések pedig ültek: egy távoli lövéssel illetve egy pontrúgásból szerzett góllal 2-0-ra megvertük a világoskékeket Kanté és David Luiz jóvoltából.

Most sem nálunk lesz a labda.

Hatalmas kényszer alatt állunk, hiszen nemcsak az Arsenallal versengünk a BL-kvalifikációért, hanem bizony már a Manchester Uniteddel is, akik szárnyalnak Ole Gunnar Solskjaer irányítása alatt. Ha nem aratunk bravúrt az Etihadban, a tabellán megerősíthetik negyedik helyüket, amit a Fulham otthonában kiharcolt magabiztos győzelemmel szereztek meg egyelőre ideiglenesen a Vörös Ördögök. S ha tényleg így történik, nagyon más célunk nem maradhat idén a bajnokságban, mint a 4. hely megszerzése. Erről dönthet az előttünk álló rangadó. EGYRÉSZT…

A másik szempont természetesen a február 24-én esedékes Ligakupa-döntő, amit szintúgy a Cityvel fogunk játszani. A vasárnap kora este történtek pedig a szezon egyik legfontosabb mérkőzését is előrevetítheti.

Egyes játékosok hiánya maximum egy meccs alatti sérülés esetén lehet meghatározó tényező, per pillanat új hiányzó miatt egyik csapatnak sem kell aggódnia. A hazaiaknál Benjamin Mendy és Vincent Kompany régóta sérült, nálunk pedig a Huddersfield ellen kimaradó Antonio Rüdiger visszatérhet, ám Callum Hudson-Odoi szereplése kisebb betegség miatt kérdéses. Viszont kulcshiányzónk nincs.

Zárszóként annyi még elmondható, hogy az idei City valamivel sebezhetőbb, mint a tavalyi. Ki tudtak kapni a semmiből Newcastle-ben és a Crystal Palace vendéglátóiként is. Ha nekik sikerült, nekünk miért ne jöhetne össze?

Kezdés magyar idő szerint 17 órakor.

KTBFFH!!!!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com