Blog bejegyzés

A győztest már hívhatjuk kihívónak?

A liga két legjobb gólkülönbségével rendelkező alakulata csap össze ma délután nyugat-Londonban. A tét nem “csak” a tabella ideiglenes vezető pozíciója, hanem az is, hogy kimondhassuk: melyikőnk köphet bele igazán a Liverpool/City levesébe idén.

4 szezon telt el azóta, hogy az Arsenal a Chelsea vagy a Spurs előtt tudott végezni a bajnokságban, ami idén is látszólag folytatódni fog így talán nem túlzás kijelenteni, hogy az angol főváros legnagyobb rangadóját láthatjuk ma délután.

A Liverpool brightoni botlásával mindössze 9 pont választja el a listavezetőt a 15. helyezettől és az elképesztő körbeverések miatt hívhatnánk 6+1 pontos rangadónak is a mait.

Az idei első találkozónkon a Ligakupában egy 1-1-es döntetlent követően büntetőpárbajban már alulmaradtunk José legénységével szemben, ami extra motivációt adhat az amúgy is túlfűtött derbihez.

A bajnokságban igen jó a mérlegünk az észak-Londoniakhoz képest: az utóbbi 25 évben 28 győzelem mellé csak 7 vereség párosult és +90-es gólkülönbség a javunkra. Az első 1909-es találkozó óta 11-szer sikerült oda-vissza legyőzni őket, legutóbb ugyebár a legutóbbi szezonban.

Mint az közismert, a Spurs nem győzni jár a Bridge-re, ez mindössze egyszer sikerült nekik az elmúlt negyed évszázadban, ráadásul a legutolsó 17 vizitálásukból egyszer távoztak csak kapott gól nélkül.

De térjünk rá a jelenre. Lampard minden háttértámogatást megkapott a vezetőségtől, hogy a saját szája íze szerint rakhassa össze a keretet és láss csodát: működik. A saját nevelésű fiatalokból és pár rutinos veteránból olyan főzetet kevert, aminek egyelőre mindenre van válasza. A következő kérdés azonban egy bombaformában lévő Mourinho gárda, ami az igazi fokmérője lehet az idei szezonnak.

Harry Kane új szerepköre a vendégeknél szintén varázslatosan működik. A góllövőlistán harmadik és a kanadai táblázatot, így a megszokottnál is jobban kell majd figyelni rá. A visszalépései miatt nagyobb szerep hárulhat hatástalanításában Kantéra, mint a belső védőkre, de élete formájában játszó 7-esünk miatt ezt a párharcot is csillogó szemmel várhatjuk.

Sonnal kiegészülve egészen elképesztő módon használja ki az ellenfél rendezetlenségét idén Kane, amit csapatszinten kell majd kordában tartani. Amennyiben ezt sikerülne kezelni, az egy újabb olyan pont lenne a Chelsea neve mellett, ami után kétségtelenül bajnokesélyesként kellene tekinteni a Lampard fiúkra.

Ebben óriási szerep hárulhat Thiago Silvára, aki minden bizonnyal kapitányként fog visszatérni a kezdőbe. Zoumával gyorsaságával kiegészülve tökéletes elegynek tűnnek a fent említett duó hatástalanítására, de gyakorlatilag tökéletes produkció szükségeltetik majd ehhez.

A bajnokságban eddig a Chelsea a legtöbbet passzoló csapat (5814), míg a Spurs klasszikus Mourinho csapatként sokkal direktebb, kontratámadásokra épített alakulat alig 4000 passzal a nevük mellett.

José idegenbeli rangadózási stílusát egyetlen Chelsea fanatikusnak sem kell ragozni: mély védekezés és halálos kontrák. A Manchester City már belefutott ebbe a késbe pár hete, amire Mourinho meg is jegyezte, hogy felőle akár haza is vihetik a meccslabdát, ő megtartja magának a 3 pontot.

Nem agysebészet rájönni, hogy hasonló hozzáállással érkezik majd a Tottenham a Bridge-re is, azonban megvannak a fegyvereink erre az eshetőségre is, ahogyan azt már a Newcastle ellen is láthattuk. Ziyech helyzetkialakításai kulcsfontosságúak lesznek a támadó harmadban, ismerve a vendégek támadó szellemű szélső védőit pedig nem vitás, hogy a pálya két szélén lehet majd keresnivalónk.

Alderweireld kiesése miatt várhatóan a Tanganga-Sanchez párossal kezdenek majd a védelem közepén, ahogyan tették azt csütörtökön is az Európa Ligában. Joe Rodon lehet még opció erre a pozícióra, aki magassága miatt alkalmasabb lenne a Ziyech/James beadások levédekezésére.

A védelem jobb oldalán visszatérhet covid fertőzése után Matt Doherty, az előtte lévő szűrőpáros azonban minden bizonnyal változatlanul a Hojbjerg-Sissoko duó lesz. Kane és Son helye biztos a támadósorban, mellettük/mögöttük az egyre jobb formába lendülő N’Dombele és Bergwijn játszhat.

Egy esetleges győzelem mindkét csapat számára a tabella élét jelentené, ám a Tottenhamre kegyetlen december vár: Arsenal, Liverpool és Leicester City is lesz az ünnepi menüjükön. Jó lenne, ha nem hoznánk meg az étvágyukat ehhez…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com