Blog bejegyzés

A Barca Saga folytadótik

Elérkezett hát a várva-várt kieséses szakasz a Bajnokok Ligájában. A sorsolás előtt tudtuk, hogy nincs sok lehetősége a csapatnak és két nehéz ellenfél mellett, csak egy jót kaphatunk. A sors és korábbi játékosunk Ruud Gullit kezének köszönhetően az egyik legnehezebb ellenfelet kaptuk.

Senkinek sem kell bemutatni a Barcelona csapatát, sem a két csapat közös történelmét a legrangosabb európai kupában, így inkább meginvitáltuk egy kérdezz-felelekre az Eurobarca szerkesztőit. A párharc során egyrészt a Büntető Podcast keretein belül is kitárgyaljuk a mérkőzések előtt és után a legfontosabb történéseket. Tabuk nélkül következzen hát a kérdéseinkre adott válaszok Andravetz Ákostól, Baranyai Tamástól és Záborszky Ivántól. A kérdéseikre a mi válaszainkat ide kattintva éritek el.

 

Mennyire örültetek/bánkódtatok a Chelsea-nek a sorsoláskor, és mennyit változott ez az elmúlt két hónapban?

Baranyai Tamás: Az aktuális formától függetlenül a Chelsea játékstílusa önmagában nagyon veszélyes a Barcelonára nézve, hiszen előszeretettel átadja a területet, majd akkor csap le, amikor az ellenfél nem számít arra, és egy gyors ellentámadást visz végig. Szóval ebben a tekintetben semmit sem változott a párharc megítélése az elmúlt két hónapban, mert Hazard továbbra is világklasszis, ha pedig mögötte taktikusan és szervezetten játszik a csapat, akkor bárki ellen lehet esélye a Chelsea-nek.

Ugyanakkor természetesen egyik napról a másikra nem lehet egy teljesen másik formában futballozni, és az látszódik, hogy a gépezet most akadozik. Amennyire kívülről látni, rettentően hiányzik Matic játéka a középpályáról, míg a védelemben egy tavalyi David Luiz is elférne. Mindenesetre roppant erős csapat a Chelsea, a legjobbak pedig mindig a legmagasabb szinten szedik össze magukat, szóval nagyon nehéz párharcot várok.

Záborszky Iván: Nem örültem a sorsolásnak pusztán azért, mert a Chelsea elleni párharcokba valahogy kódolva van, hogy bármi megtörténhet. És hiába tűnik kiegyensúlyozottabb, jobb csapatnak most a Barcelona, ez csak 2×90 perc lesz, amiben benne lehet a meglepetés. Az, hogy a Chelsea nincs top formában, különösebben nem foglalkoztat, mert szerintem ennek kisebb jelentősége lesz.

Adravetz Ákos: A Barça lehetséges 5 ellenféléből a Chelsea jöhetett a legnagyobb eséllyel a sorsolás előtt, ezért volt idő megbarátkozni a gondolattal – én egyébként nem bánom, hogy így alakult, mert ebből látszani fog, holt tart most a csapat. A tavalyi Chelseatől jobban tartottam volna, mint a jelenlegitől, egy éve nagyon egyben volt a csapat. Látva a közelmúlt eredményeit, a két csapat formáját, most nem aggódok a továbbjutás miatt annyira, mint a korábbi évek párharcainál.

A Barcelona is lefékezett az elmúlt hetekben. Mik a legfőbb bajok a csapattal?

BT: Én jelenleg semmilyen problémát nem látok. A januári-februári kupamenetelés ezt hozza magával. Hat héten keresztül három naponta lépett pályára az együttes, ráadásul három naponta egy döntővel felérő mérkőzést játszott, hiszen a kupameccsek mellett a Betis, a Sociedad vagy éppen az Espanyol vendégszeretetét élvezte. Egyik sem kellemes helyszín, de mégis egy kivétellel veretlen maradt Valverde csapata. Kicsit leegyszerűsítve, de a lényeg, hogy Iniesta, Busquets és Messi frissen érkezzenek meg az odavágóra, a többi posztot Valverde mester eddig kiválóan variálta.

ZI:Spanyolországban a januári hónap különösen nehéz akkor, ha valaki állva marad a Kupában. Ez igaz volt a Barcelonára idén is, a sok éles meccs pedig nyilvánvalóan jár azzal, hogy nem tud mindig éles maradni a csapat. Különösen nem akkor, ha a bajnokságban van némi előny és tudat alatt nem koncen. Komoly gondok nincsenek a Barçával, legalábbis azt reméljük, hogy a fásultságnak nem marad nyoma egy ilyen éles meccsre.

AÁ: Elfáradtak a srácok egy kicsit, jött néhány nehezebben behúzott győzelem és két döntetlen is, de ez még nem tűnik a világ végének, főleg a szezon eleji várakozásoknak a fényében, szóval nem látom, hogy katasztrófa közelegne. Nem túl mély a keret, sok volt éppen a sérült/éppen felépülő/eltiltott játékos, ezeknek és a heti két meccsnek a hatása az, hogy kicsit tompább lett a csapat. Ez egyébként általános, minden évben van egy kisebb-nagyobb hullámvölgy év elején, amibe a BL egyenes kieséses párharcának első meccsei is néha beleesnek. Ami probléma, legalábbis megoldandó feladat, hogy miután a felesleget sikerült eladni a télen, Coutinhót és Dembélét a csapatba kell integrálni, a csapatépítés pedig mindig eltart egy darabig, még akkor is, ha Valverde rendszere egészen jól összeállt ősszel. De ha miattuk a rendszeren is változtatni kell, ha csak kicsit is, de az szintén okozhat egy kis visszaesést.

A Barcelona védekezése sokat javult ebben a szezonban, a Chelsea pedig szeret kontrázni. Két óvatos, unalmas meccs elé nézünk?

BT: Noha elméletben ez egy teljesen jogos kérdés, az elmúlt 10-15 év Barça – Chelsea párharcairól mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy unalmasak lettek volna. Véleményem szerint azért sem ez lesz a helyzet, mert egy nagy különbség van a korábbi és a mostani Chelsea között: Conte nem Mourinho, és az olasz mestert még nem láttam ultradefenzíven játszani. Félreértés ne essék, olasz edző lévén alaposan megszervezi a védekezést, és onnan indul ki az alapjátéka, de a támadások terén véleményem szerint több kockázatot hajlandó vállalni, mint a portugál tréner.

ZI: Meglepődnék, ha unalmas lenne ez a két meccs, mert attól még, hogy jobb a Barcelona védekezése idén, az alap recept ugyanúgy a dominancia megszerzésére épül, ahogy mindig is. Az nem lepne meg, ha a Chelsea a kontrákra építene, ahogyan azt tette már korábban is a Barcelona ellen, de mivel az első meccs Londonban lesz, ezt sem lehet egyértelműen kijelenteni.

: Volt már unalmas Chelsea-Barcelona? Biztos nem lesz unalmas, ha más nem, a bírók segítenek benne… J Viccet félretéve, a szokásos forgatókönyvet várom: a Barça hosszan építgeti majd a támadásokat, sokat passzolva, kivárásra fog játszani és szép lassan megpróbálja bedarálni a Chelseat, fordítva pedig egyértelműen a kontrákban lesz a legnagyobb lehetőség, illetve a pontrúgásokban. De Valverde egy fokkal jobbnak tűnik abban, hogyan alkalmazkodjon az ellenfelekhez, mint a korábbi Barcelona edzők- ebben Guardiolától is különbözik, mert mindig van B terve, ezért valami meglepetés biztos lesz, ami miatt nem fogunk unatkozni. Egyébként erre leszek a leginkább kíváncsi: milyen felállást, taktikát fog pályára rakni Conte és vajon ha Valverde nem feltétlen arra készült, milyen gyorsan fogja tudni lereagálni.

 

Ki/kik férne/férnének be a Chelsea-ből a Barcelonába?

BT: Courtois képességeit nehéz lenne elvitatni, ő bármelyik csapatba beférne, és tartom ezt úgy is, hogy terStegent a legjobbak közé sorolom, a német idei formája egészen lenyűgöző. Azpilicueta klasszis hátvéd, aki ráadásul mind a szélen, mind középen bevethető, Fábregas és Pedro szintén a legjobbak egyike, Hazard pedig a világ egyik legjobb csatára. Érdekes játékosnak tartom továbbá a dán Andreas Christensent illetve a brazil Willian is kiváló játékos, bár tőle a folytonosságot hiányolom, azt, hogy minden meccsen magas szintet hozzon.

ZI: Képességek alapján Hazard mindenképpen kiemelkedik, Courtois hasonlóképpen. Nem biztos, hogy minden Barcelonában kezdők lennének, de ennek a hátárán ott lennének az biztos. Fábregas még most is hasznos tagja lehetne a Barcelonának sokszor, Pedro szintén, de valószínűleg egyikük sem lenne fix kezdő játékos.

: A kezdőbe?Courtois, Hazard, Fabregas, Alonso és Kanté lennének azok, akiken elgondolkoznék. TerStegennél jobbat nem tudnék elképzelni a Barcelonába, úgyhogy hiába nagyon jó kapus Courtois, szerintem ő nem lenne előrelépés. A védelembe Alba helyett sem választanám Alonsót, ahogy Kantét semBusquets helyett. Fabregas a középpályára ősszel biztosan befért volna, most Coutinho érkezésével már nehezebben, de őt el tudnám képzelni valahogy, főleg mert régen is bírtam. Hazardot szintén el tudnám képzelni, de Messi és Suárez helyett semmiképp, úgyhogy itt edzői segítséget kérek, hogyan lehet őket egy csapatba pakolni.

Nem tartotok attól, hogy a visszavágó idejére már a Barcát elég jól ismerő Luis Enrique ül a Chelsea kispadján?

BT: Ezen a szinten egyetlen egy edzőnek sem kell elmondani, hogyan futballozik a Barcelona, sokkal inkább az erre adott válaszok érdekesek. Ráadásul egyetlen egy tréner sem varázsló, egy hét alatt Enrique csak apróságokon tudna változtatni, a Conte által begyakoroltatott automatizmusok még ott lennének mindegyik londoni játékos fejében és lábában.

ZI: Talán jobb barcelonai szempontból, ha nincs edzőváltás a Chelsea-nél, mert inkább tervezhető előre a meccs így, mintha egy új edző ül a másik oldalon. Ez Luis Enriquétől független állítás, ha bárki váltaná Contét, akkor kicsit vakon kellene belemenni a visszavágóba.

: Nem fogják kirúgni Contét, úgyhogy szerintem tárgytalan a dolog. Ha esetleg mégis így alakulna, akkor sem aggódnék nagyon, mert Valverde nagyot alakított Luis Enrique Barcelonáján, ami most elég jól működik. Enriquét stílusát ismerve viszont ő valami nagyon mást játszatna a Chelseavel, mint amit most játszik, ami valószínűleg nem két nap alatt állna össze ütőképes játékká.

Hogyan kezelik MessiChelsea-fóbiáját?

BT: Azt el kell ismerni, amit már említettem az első kérdések során is, hogy a Chelsea játékstílusa az elmúlt évtizedben roppant kellemetlen volt a Barcelona számára. Ők ugyanis nem csak szervezetten védekeznek, de szívósan is, pontosan tudják, mikor és hol akarnak labdát szerezni, elől pedig roppant gyors támadóik vannak. Nem hiszem, hogy Messit ez különösebben befolyásolná, sokkal inkább Valverde feladata az, hogy olyan játékszituációkat teremtsen Messi körül, melyben az argentin könnyebben tud érvényesülni.

ZI: Nem tudom elképzelni, hogy Messinek bármelyik csapat ellen lenne fóbiája, és neki ez eszébe jutna, hogy „jajj, nekik nem szoktam gólt rúgni”. Ez egy egyszerű, sajtó és statisztikusok által generált téma. Ugyanúgy benne van a pakliban, hogy Messi több gólt is lő vagy gólpasszokat ad most, ahogy az is, hogy nem lesz döntő tényező.

: Szerintem sem Messit, sem a klubot nem érdekli, hogy eddig nem lőtt gólt a Chelseanek, főleg amíg nyer/továbbjut a csapat. Egyébként előbb-utóbb mindenkit utol szokott érni a végzete – Buffonnal szemben is felhozták ezt a statisztikát, hogy 5-6 meccs alatt nem sikerült neki gólt rúgnia, aztán azóta már ez is a múlté.

 

Messit, Suarezt ismerjük, de ki lehet a párharc meglepetésembere?

BT: YerryMina magas srác, jól fejel. J Viccet félretéve, Paulinho a passzjátékban többnyire akadály, de a kapu elé hihetetlenül jól érkezik, rá figyelnie kell a Chelsea-nek. Rakitic rúgótechnikája szintén említésre méltó, és noha Iniesta góllövési képességei korlátozottak, a nagy meccseken érzi a kaput. Azt hiszem, ezt pont a Chelsea-szurkolóknak nem kell magyarázni. Végül, de nem utolsó sorban kiemelendő Jordi Alba idei támadójátéka, a szélső világklasszis formában futballozik.

ZI: Jordi Alba élete szezonját futja, és neki nagy szerepe lehet abban is, hogy Messi mennyire lesz eredményes. Rajta kívül TerStegen is döntő lehet természetesen, azoknak pedig meglepetés is, akik nem ismerik, hogy milyen szinten véd.

AÁ: Látva a Chelsea hétvégi meccsét a WestBrom ellen, a jobbszélen rohangáló Mosest gyenge pontnak érzem: ha Jordi Alba jó napot fog ki és a Barcelona ki tudja használni, hogy Moses mögött elég sokszor szép üres területek vannak, illetve hajlamos a hibázásra is, akkor arról az oldalról több helyzetet is ki lehet majd alakítani. Mellette Sergi Robertót vagy Rakiticet mondanám, előbbibe ugyanúgy szerelmes vagyok, ahogy Puyolba voltam, utóbbi pedig a fontos meccseken nagyon jól szokott játszani és BL döntőben, El Clásicón is rúgott gólokat, most ráadásul jó formában is van.

Milyen érzés lesz Pedrót és Fabregast ellenfélként látni a Barcelona ellen?

BT: Én személy szerint Pedrót jobban kedvelem, mert ugyan ő nem az a játékos, aki egymaga húzza ki a csapatot a gödörből, de ha az együttes rendben van, úgy rá lehet bízni mindent – a góllövéstől kezdve a védekező munkán át a letámadásig bármit. Az, hogy Fábregas a posztján az egyik legjobb, nem lehet elvitatni tőle, ugyanakkor a barcelonai visszatérése nem úgy alakult, ahogy azt szerették volna a felek.

ZI: Természetesen furcsa, hiszen mindketten saját nevelésű játékosok, még ha Fábregas útja kacifántosabb is volt. Alapvetően mindkettőjüknek a legjobbakat kívánhatják a barcelonai szurkolók, kivéve persze ezeket a meccseket J

: Fabregasszerintem már többet focizott Angliában, mint Spanyolországban, úgyhogy ez nem lesz annyira furcsa, ellenben Pedrót az eligazolása óta nehéz megszokni kék mezben. Miattuk egyébként olykor megnézek egy-egy Chelsea meccset, és a csapattal is miattuk szimpatizálok első sorban, főleg mióta nincs Mourinho és Diego Costa… J

Lemehet-e a párharc bírózás nélkül – és miért nem J ?

BT: Nem, mert a közvélemény imád a játékvezetőkről beszélni. Ha nem lenne semmilyen vitatott eset, akkor keresnek egyet. Az elemzéseket illetően természetesen nem lehet megfeledkezni arról, hogy egy-egy játékvezetői ítélet befolyással van a mérkőzések alakulására, de annyi szempontból lehet még górcső alá venni egy-egy meccset, hogy én inkább a játékot, Conte és Valverde taktikai csatáját valamint a játékosok döntéseit fogom majd különös figyelemmel követni.

ZI: Ez is olyan tényező, ami bele van kódolva valahogy ezekbe a meccsekbe. Játékvezetői hiba valószínűleg most is lesz, a kérdés csak az, hogy mennyire lesznek ezek döntő hibák. De alapvetően a helyes hozzáállás szerintem mindig az lenne, hogy elismered: ha nem tudtál nyerni, akkor főként magad miatt nem tudtál, mert nem voltál elég jó. Ha igazán jó vagy mindenképpen nyersz vagy továbbjutsz, függetlenül minden más körülménytől.

: Egy Barça -Chelsea szerintem soha nem marad bírózás nélkül, de igazából mindegy is kivel játszik a Barça, ez mindig így van – pro és kontra is persze. De én ezt valahol törvényszerűnek is gondolom: ha állandóan az ellenfél 16-osánál pattog a labda, miközben a feltöri a hátukat a kapu, ott nagyobb eséllyel alakulnak ki vitatott helyzetek – egy blokkolásnál mennyire szándékos volt a kéz, mennyire ért hozzá az egyik játékos a másikhoz egy 11-es gyanús szituációban… Ráadásul a tét is nagy, a bírót is próbálja mindkét fél átverni általában, szóval nehéz ügy ez, de abban bízom, hogy ha lesz is bírói tévedés, nem lesz döntő jelentőségű.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com